Felaket Kurtarma ve İş Sürekliliği, kuruluşların başa çıkması gereken iki önemli kavramdır ve olaylara karşı işletmenin dayanıklılığını ve devamlılığını sağlamaya odaklanır.
İş sürekliliği planlaması, olayların etkilerini analiz etmek, riskleri değerlendirmek, önleyici önlemler almak, iş süreçlerinin önceliklendirilmesi, alternatif çalışma alanları, iş süreçleri ve iletişim yöntemleri gibi önlemleri içerir. İş sürekliliği planlaması sayesinde işletmeler, olaylar meydana geldiğinde iş süreçlerini sürdürme yeteneğini artırır ve müşterilere ve paydaşlara hizmet sunma kabiliyetini korur.
Her iki kavram da işletmeler için kritik öneme sahiptir ve felaket durumlarına karşı hazırlıklı olmayı, önleyici tedbirler almayı ve hızlı bir şekilde toparlanmayı içerir. Felaket kurtarma ve iş sürekliliği planları, işletmelerin güçlü ve dirençli bir şekilde faaliyet gösterebilmesini sağlar, müşteri güvenini artırır ve itibarın korunmasına yardımcı olur. Bu nedenle, her işletme için bu planlara yatırım yapmak önemlidir.
İşinizin devam edebilmesi için çok önemli bir nokta olan sistemlerin süreklilik analizi ile tüm sisteminiz uçtan uca incelenir ve olası kesintilere yol açabilecek noktalar belirlenerek, hatalar giderilmektedir.
Fiziksel bir veri merkezi için donanım değişimi veya artırımı günler sürebilir. Sanal veri merkezi hizmetinin sanallaştırma teknolojisi ile kaynaklarınızı hızlı ve kolay bir şekilde değiştirebilirsiniz.
Mevcut yedeklemeleriniz, işinizin kurtarıcısı konumundadır. Gelecekte olası problemlerde veri kaybı yaşamamak adına yedekleme planlarınız ve lokasyonlarınız en ince ayrıntısına kadar belirlenmektedir.
Yedekleme ve replikasyon kurulumları sayesinde mevcut sistemin yedeklerin birden fazla lokasyonda barındırılır ve X lokasyonunda bulunan sunucunun zarar gördüğünde Y lokasyonunda çalıştırılır.
Olası felaket anında ihtiyaç duyulacak sistemlerin ve bu sistemlerin lokasyonlarının belirlenmesi konusunda yapılacak olan değerlendirmeleri içererek, sistemi en kötü senaryoya hazırlamaktır.
Felaket kurtarma testlerinde sistem için olası felaket senaryoları belirlenir ve bu senaryolar özelinde sistemin nasıl yeniden aktif edilerek hizmet verilebilir duruma gelmesinin planlaması yapılır.